30 października 2016

Jesienna zupa z dyni z mango


Od kilku dni "chodziła za mną" dynia. Jesień w pełni, nawet u nas w końcu złota. Chce się czegoś pomarańczowego. I rozgrzewającego. W sam raz na chłodny jesienny dzień. Jeśli więc potrzebujecie przepisu last minute na dyniowe danie pasujące na jutrzejszą halloweenową zabawę lub na rozgrzewkę po powrocie z cmentarza pojutrze, zapraszam.


U nas wprawdzie ani Wszystkich Świętych ani Halloween nie ma za bardzo jak obchodzić - cmentarz jakiś nie taki, bez świeczek i bez znajomych grobów, a halloweenowe przebieranki zakazane przez miejscowych kalwinistów - ale na szczęście dyń dostatek. Nie są może tak popularne jak w Niemczech, ale Holendrzy też lubią się dynią posilić. Najlepiej przyrządzoną "tradycyjnie", czyli z akcentami azjatyckimi. Ach, ta nostalgia za koloniami (temat też na czasie, bo znowu trwają przepychanki w sprawie Zwarte Pieta). Tymczasem pozostańmy przy dyni. Moja propozycja to kolorowa, rozgrzewająca, ostra azjatycka zupa. 

Składniki na 4 porcje:
1-1,2 kg dyni
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ostrej papryki
700 ml bulionu warzywnego
100 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)

Miąższ dyni pokroić w kostkę. Na mieszaninie oliwy i masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek, starty imbir. Dodać dynię, lekko posolić i smażyć na średnim ogniu przez ok. 10 minut cały czas mieszając. Przed końcem smażenia dodać kurkumę i ostrą paprykę. Dynię zalać bulionem i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 10 min.). Zmiksować. Dodać mleko kokosowe. Nie jest to konieczne - w naszym domu zdania są podzielone: jedni lubią słodycz mleka, innym zabija ono smak ostrych przypraw. W ramach kompromisu można dodawać nieco mleka już na talerzach.

Ale to jeszcze nie koniec. Nieodłączną częścią zupy jest mangowa salsa, która dodaje jej egzotycznego uroku.

Salsa mango:
1 dojrzałe mango
1 papryczka chili
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka oliwy
2 łyżki świeżej kolendry (posiekanej)

Mango obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać posiekaną papryczkę (bez pestek), wymieszać wszystko z oliwą, syropem klonowym i sokiem z limonki. Na koniec dodać posiekaną kolendrę. Salsę dodać do zupy.







     

2 komentarze:

  1. Fajny blog, właśnie trafiłam przez przypadek, pozwól, że się rozgoszczę i nadrobię starsze posty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! To zapraszam: herbatka/kawka, ciepły kocyk, czytaj i komentuj... Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...